1958. godine Dr. Ann Wigmore, žustra i probitačna pionirka naturopatije, promovirala je i popularizirala korištenje soka i praha mlade zelene pšenice kao „živu“ hranu u svrhu detoksikacije i iscjeljivanja tijela, uma i duha. Testirala je oko 6.000 raznih vrsta raznog ljekovitog bilja, trava i povrtnica, te na temelju dobivenih znanstvenih analiza i dokaza o ljekovitosti i nutritivnoj vrijednosti lišća mlade pšenice ono je postalo njen favorit. Začetnica je institucije Hipokratovih Zdravstvenih Instituta i svoj život i rad posvetila je toj nevjerojatnoj biljci.

Mlada zelena pšenica (Triticum aestivum) ima dugu tradiciju visokokvalitetne i djelotvorne hrane za koju danas pouzdano znamo da predstavlja snažno detoksikacijsko sredstvo i izvor antioksidansa te stoga može zaštititi od brojnih bolesti današnjice. Ona je zelena superhrana, aktivan tjelesni pročistač koji neutralizira i odstranjuje toksine i slobodne radikale iz tjelesnih organa, detoksicira limfni sustav, krvotok, jetru i gastrointestinalni trakt.

Mlada zelena pšenica je, kako joj samo ime ukazuje, pšenica u svom ranom stadiju razvoja. Preciznije, mlada pšenica je tamnozeleno lišće pšenice (zelena povrtnica) ubrano prije razvitka zrna i transformacije u stabljiku zlatnih klasova. Najveću koncentraciju klorofila, proteina, enzima te većine vitamina i minerala, pšenica nudi u stadiju koji prethodi klasanju, odnosno prije nego li se list počinje izduživati i stvarati stabljiku. Ovaj stadij predstavlja njen vrhunac biljnog vegetativnog razvoja i upravo tada rastu svi čimbenici uključeni u fotosintezu te metabolizam biljke. To je odlučujući trenutak u životu te biljke jer nakon što se zametne izdanak klasa, lišće gubi tu svoju prvotnu vrijednost, jer svu svoju snagu, energiju i nutricije usmjerava u formaciju klasa.

Zbog svoje lužnatosti i visokog sadržaja hranjivih sastojaka i klorofila, ona je cjelovita uravnotežena hrana, vrlo nam korisna i laka za apsorpciju.

Iako se konzumacija mlade zelene pšenice popularizirala tek posljednjih desetak godina, ona je, kao supernamirnica, poznata tisućama godina. U antici je bila posebno cijenjena na području Bliskog istoka gdje se konzumirala kao delikatesa. 30-tih godina 20.stoljeća, u Sjedinjenim državama, mlada pšenica se počela sušiti, kapsulirati te prodavati kao dodatak prehrani. Od tada, njena popularnost ide samo uzlaznom putanjom. A evo i zašto:

 
Nutrijenti u 100g Prah mlade zelene
pšenice
Integralno pšenično
brašno
Proteini (g) 24 13
Prehrambena vlakna (g) 28 12
Ugljikohidrati (g) 45 71
Vitamin A (IU) 47 657 9
Klorofil (mg) 528 0
Željezo (mg) 24,8 4
Kalcij (mg) 428 34
Vitamin C (mg) 214 0
Folna kiselina (mcg) 600 44
Niacin (mg) 7,2 6,4
Riboflavin (mg) 7,4 0,2

Impresivan nutritivni sastav mlade zelene pšenice

Suvremene laboratorijske analize pokazuju da mlada pšenica uistinu sadrži čitav spektar za organizam vrijednih nutrijenata. Organski uzgojeno lišće mlade pšenice sadrži preko 100 mikronutrijenata, bogat je izvor 16 vitamina, 90 organskih minerala, 18 aminokiselina, nekoliko stotina različitih enzima, prehrambenih vlakana, te je jedan od najznačajnijih izvora klorofila. Na osnovu nutritivog sastava, mlada pšenica se opisuje kao koncentrirani izvor visokokvalitetnih nutrijenata, čije se međusobno djelovanje isprepliće na način da zajedno polučuju najbolji mogući učinak na organizam.

Nekoliko činjenica govori o nutritivnoj snazi ove biljke. Naime, mlada pšenica sadrži:

 • 5 puta više željeza nogo špinat
 • 3 puta više beta–karotena nego mrkva
 • 5 puta više vitamina C nego naranča
 • 6 puta više vitamina K nego špinat
 • 2 puta više folne kiseline nego špinat
 • 3 puta više vitamina E nego bademi
 • 5 puta više kalcija nego mlijeko
 

Slika 1. Usporedba sadržaja aminokselina u gramu proteina mlade pšenice i gramu idealnog proteina.

*Vrijednosti utvrđene od strane FAO (Food and Agricultural Organization) i WHO (World Health Organization)

**Izvor: Laboratory Analyses, September 6, 1989. Nutrition International, East Brunswick, NJ.

Proteini

Sušena mlada pšenica sadrži 20 – 25% proteina, što je čini koncentriranijim izvorom proteina nego mlijeko (3%), jaja (12%) ili odrezak (16%).

Klorofil – molekula snažnog potencijala

Pojednostavljeno rečeno, klorofil je tvar koja zelene biljke čine zelenima.

Upravo se sličnost u strukturama hemoglobina i klorofila navodi kao jedan od glavnih razloga zbog kojega se vjeruje da tamnozeleno lisnato povrće pozitivno utječu na izgradnju krvi.

Osim blagotvornog djelovanja na krv, klorofil posjeduje i druga brojna terapijska svojstva. Listovi i dijelovi zelenih biljaka stoljećima su se koristili u svrhu ubrzavanja zacjeljivanja rana, a danas je, zahvaljujući medicinskim istraživanjima, dokazano da je aktivna molekula zelenih biljaka klorofil, a pokazano je da može imati detoksicirajuće, deodorirajuće i iscjeljujuće djelovanje. Također je poznato da klorofil smanjuje svrab, bol i lokalnu iritaciju površinskih rana.

Na slici desno prikazane su strukturne formule hemoglobina i klorofila. Očito je da su dvije struktre vrlo slične, a razlika koja se uočava na prvi pogled su minerali oko kojih se gradi prsten. U klorofilu, prsten se gradi oko magnezija dok se u hemoglobinu gradi oko željeza. Upravo se sličnost u strukturama hemoglobina i klorofila navodi kao jedan od glavnih razloga zbog kojega se vjeruje da tamnozeleno lisnato povrće pozitivno utječu na izgradnju krvi. Iako se biološka veza među dvjema molekulama proučava već više od 60 godina, i još uvijek nije u potpunosti jasna, čini se da korol može stimulirati sintezu ili hema, ili globina, ili oboje, kod ljudi i životinja.

Prehrambena vlakna

Mlada pšenica spada među namirnice sa najvišim sadržajem prehrambenih vlakana, pri tome, prehrambena vlaka u mladoj pšenici većinom su netopiva. Pokazano je da netopiva prehrambena vlakna, potičući crijevnu pokretljivost te ubrzavajući protok tvari kroz probavni sustav, osiguravaju zdravlje probavnog sustava, a usporavajući hidrolizu škroba i apsorpciju glukoze, smanjuju rizik za razvoj dijabetesa.

Beta-karoten

Beta-karoten spada u skupinu prirodnih antioksidansa. Provitamin je vitamina A, odnosno, u organizmu se prevodi u vitamin A koji je organizmu neophodan za rast i očuvanje epitela, razvoj kosti, održavanje normalne funkcije osjeta vida, njuha, sluha i okusa, sintezu DNK i RNK , za plodnost i žena i muškaraca, sintezu hormona nadbubrežne žljezde. Brojne studije ispitivale su potencijalno terapijsko djelovanja beta-karotena. Rezultati sugeriraju da:

 • Suplementacija beta-karotenom može pozitivno utjecati na smanjenje daljnjeg razvoja prekarcinogenih lezija karcinoma želuca. (izvor: Correa, P., et.al. (2000) Chemoprevention of gastric dysplasia: randomized trial of antioxidant supplements and anti-helicobactar pylori therapy. J. Natl. Cancer Inst. 92: 1881–1888.)
 • Beta-karoten može pružiti zaštitu kod izloženosti UV-ZRAKAMA. (izvor: Herraiz, L. A., Hsieh, W. C., Parker, Swanson, J. E., Bendich, A. & Roe, D. A. (1998) Eect of UV exposure and beta-caro tene supplementation on delayed-type hypersensitivity response in healthy older men. J. Am. Coll. Nutr.17: 617–624.)

  (2. Ringer, T., DeLoof, M., Winterrowd, G., Francom, S., Gaylor, S., Ryan, J., Sanders, M. & Hughes, G. (1991) Beta-carotene’s eects on serum lipoproteins and immunologic indices in humans. Am. J. Clin. Nutr. 53: 688–694.)
 • Unos beta-karotena može rezultirati smanjenjem HDL-a

Mladoj zelenoj pšenici su se tijekom povijesti pripisivali razni povoljni učinci – od terapije karcinoma i kroničnog umora, preko dijabetesa do povišenog krvnog tlaka, anemija, djelovanja na povišeni kolesterol. Istraživanjem navika potrošača, utvrđeno je da konzumenti jako dobro percipiraju nutritivnu vrijednost mlade pšenice. Pokazalo se da mladu pšenicu najčešće kupuju jer im predstavlja:

 • Jednostavan i ekonomičan način osiguravanja blagodati koje nudi visokokvalitetno zeleno lisnato povrće
 • Koncentrirani izvor beta-karotena, kalcija, klorofila, vlakana, željeza i vitamina K
 • Dobar prehrambeni izvor proteina, vitamina, minerala i enzima
 
HEMAGLOBIN KLOROFIL
Čaša zdravlja i vitalnosti!

Zdravstvene prednosti konzumacije mlade pšenice

Za zdravu krv i cirkulaciju

Nutrijenti prisutni u zelenim biljkama blagotvorno djeluju na zdravlje krvi i cirkulaciju. Željezo, folna kiselina, vitamin C, vitamin B12, B5 te proteini su ključni za stvaranje i održavanje adekvatne razine hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Dodatno, klorofil, vitamin K i kalcij sudjeluju u formiranju i razbijanju krvnih ugrušaka.

U svrhu detoksikacije

Mlada pšenica sadrži vrlo visoke količine prehrambenih vlakana te klorofila, tvari koji potiču rad crijeva i održavaju njihovu regularnost, te beta-karotena koji potiče očuvanje membrana stanica intestinalnog sustava. Nadalje, mlada pšenica djeluje detoksicirajuće na limfni sustav, krvotok i jetru te učinkovito neutralizira i odstranjuje toksine i slobodne radikale iz tjelesnih organa.

Kao potpora imunološkom sustavu

Nutrijenti potrebni za sintezu stanica imunološkog sustava uključuju proteine, vitamin A, vitamin C, željezo, folnu kiselinu i vitamin B6. Upravo mlada pšenica je izvanredan izvor navedenih nutrijenata. Također, kaže se da je crijevo najveći imunološki organ, a prehrambena vlakna, kojima također obiluje mlada pšenica, dokazano pospješuju rad crijeva te su bitan čimbenik u očuvanju njihova zdravlja.

Kao zaštita od karcinoma

Iako mehanizam kojim zelene biljke štite od kemijskih karcinogena nije u potpunosti razjašnjen, pokazano je da klorofil, beta-karoten i vitamin C mogu doprinijeti zaštiti od karcinoma. Beta-karoten i vitamin C moguće kroz svoje snažno antioksidativno djelovanje, a klorofil inhibiranjem karcinogenog djelovanja određenih mutagena.

Kao potporna terapija ulceroznog kolitisa

Izraelski znanstvenici su kontroliranom studijom nastojali utvrditi djelotvornost unosa ekstrakta mlade pšenice u terapiji ulceroznog kolitisa. U istraživanju su sudjelovala 23 pacijenta sa dijagnozom distalnog ulceroznog kolitisa, koji su mjesec dana svakodnevno primali ili 100 cc soka od mlade pšenice ili placebo. 21 pacijent do kraja je sudjelovao u istraživaju, a o 19 pacijenata su bile dostupne potpune informacije. Rezultati studije su pokazali da je terapija mladom pšenicom rezultirala značajnim smanjenjem sveukupnog indeksa aktivnosti bolesti (P=0,031) te smanjenjem učestalosti rektalnog krvarenja (P=0,025). Nikakve neželjene nuspojave nisu uočene. Istraživači su zaključili da je mlada pšenica djelotvorna i sigurna kao pojedinačna ili pridružena terapija aktivnog distalnog ulceroznog kolitisa.
(Izvor: E. Ben-Arye, E. Goldin, D. Wengrower, A. Stamper, R. Kohn, E. Berry. Wheat Grass Juice in the Treatment of Active Distal Ulcerative Colitis: A Randomized Double-blind Placebo-controlled Tria l. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2002, Vol. 37, No. 4 : Pages 444449.)

 
cette semaine et # 8217; s & # 8220; dans le mail & # 8221;ADIDAS GAZELLE caractristiques raser des marchandises d'un new york favori, une paire de bottes qui nous ramene a nos jours,ADIDAS MESSI 16.3 IC des jeunes, des articles de sport en cuir et de horween plus.voir nos nouveaux arrivants ci - dessous.harry & # 8217;ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST LOW 2016 s est belle et tonnamment abordables raser produits pour l'homme moderne.arrete par harry & # 8217; s corner shop pour se raser, ou chercher la trousse en ligne ici & # 8212; nous suggrons leur auto autre plan.le cuir des chefs sont connus pour leur sport de haute qualit impeccable horween cuirs, surtout chromexel.plus grands, une tiquette qui fait directement aux consommateurs, a fait quipe avec le cuir au fabricant pour produire cette unique silver & # 8220; lemon. & # 8221;tu sais ce que c'est et # 8212;Adidas Adizero F50 FG l'original dr martens que tout a commenc en 1960.ADIDAS YEEZY BOOST SLIDESils sont devenus la botte de divers groupes et une icône de la contre culture jeunesse rebelle.ADIDAS YEEZY BOOST 350contrairement a la plupart des marques qui sont capts par un groupe sous - culturelles (pense que ralph lauren ou stone island),ADIDAS ORIGINALS NMD PRIMEKNIT dr martens effectivement clebre ce dsir d'etre diffrent.ADIDAS YEEZY BOOST 550les trouver ici.on est venu dans cette boîte a lunch de dockers mtal classique qui fonctionne parfaitement dans la cuisine (bureau).ADIDAS ORIGINALS ZX 500 nous & # 8217; re peur cette & # 8217;ADIDAS EQUIPMENT 10 s pas a vendre.
NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR ZOOM ALL OUT,NIKE BLAZER MID MEN,NIKE CLASSIC CORTEZ MEN,NIKE CHUCK POSITE